Rudolf-Virchow-Zentrum für Experimentelle Biomedizin

Gastvortrag: Prof. Margaret Stratton

Vortragstitel:"Understanding the molecular determinants of memory formation"
    Datum: 13.12.2018, 17:00 - 18:00
    Kategorie: Kolloquium
    Ort:Medizin, Geb. D15 , 01.002-004
    Veranstalter:Rudolf-Virchow-Zentrum
    Vortragender:Prof. Margaret Stratton

Prof. Margaret Stratton von University of Massachusetts (Amherst, USA) wird am RVZ einen Gastvortrag über "Understanding the molecular determinants of memory formation" halten.

Abstract: Ca2+-calmodulin dependent protein kinase II (CaMKII) is a crucial oligomeric enzyme in neuronal and cardiac signaling, fertilization and immunity. Work in the Stratton lab is focused on understanding the role of this fascinating enzyme in different tissues. We have used RNA sequencing to determine which transcripts are present and we are characterizing these different variants in terms of their activation profiles. To facilitate our studies in cells, we have developed a novel, substrate-based, genetically-encoded sensor for CaMKII activity, FRESCA (FRET-based Sensor for CaMKII Activity), which has allowed us to monitor CaMKII activity in live cells under various conditions. We hope that by gaining an understanding of CaMKII in vitro and in cells, we will be able to better understand medical conditions in which it is implicated, such as memory deficiencies and infertility.

Mehr Details über ihre Forschung auf der UMASS Website.

Alle Mitarbeiter und Gäste sind herzlich eingeladen.
    Eingeladen von Dr. Sonja Lorenz

Rudolf-Virchow-Zentrum für Experimentelle Biomedizin